Delta Dunării

Delta Dunării

Mesajde calauza » Mie Mai 20, 2009 6:42 am

Ar fi multe de spus şi fiecare din cei care-au trecut pe acolo au, desigur, câteceva de spus… Cei care nu au fost încă, musai să facă economii şi să meargă. Braţul Sulina e frumos, Braţul Sf. Gheorghe e divin… Braţul Chilia nu ştiu cum e căci nu l-am văzut şi nici nu am cunoştinţă despre el. Să visăm despre Deltă, deci…
1.Primul lucru pe care e nevoie să-l reamintesc este să păstrăm totul curat; adică să nu cumva să uităm ambalajele de la sticle de băuturi (sucuri sau băuturi alcoolizate), nici dozele de la bere, nici ambalajele de la pufuleţi sau seminţe, nici cutiile de conserve dar nici pungile în care le-am cumpărat… pe acolo. Marea Neagră se străduie să ni le dea înapoi şi ne mai mirăm cum călcăm pe cioburi şi murdării din zori şi-i suduim pe “cei care ar trebui” să se ocupe cu asta… Nu sunt destui şi peste tot şi niciodată nu vor fi suficienţi angajaţi să strângă după milioane de oameni. Noi, fiecare dintre noi, trebuie să ne ocupăm de asta.. căci e cu mult mai important decât să clevetim, să bârfim, să vorbim urât sau să pierdem timpul.. Cârcotaşii vor spune: “de ce să curăţăm noi după alţii ?”.. De aceea pentru că apele româneşti, cele mai multe, se varsă direct sau prin ape intermediare.. tot în Dunăre, apoi în mare. Curăţăm mai întâi după noi înşine, apoi privim cu luare-aminte către aceia şi, sigur, sunt măsuri civilizate pentru toţi. Aşa că, dacă nu le ocrotim şi nu le curăţăm, pe fiecare cu cea mai mare grijă, n-am făcut nimic important. Cu toţii avem sau vom avea copii. Numai la ei gândiţi-vă atunci când le murdăriţi apele, munţii, pădurile, marea. Zâmbiţi,.. vă gândiţi la cei care strică şi murdăresc “în masă”… Când vor da “de greu”, ca fiecare dintre noi, nu vor mai şti cum să se roage de timp să le redea posibilitatea să repare ce-au stricat pe ici, pe colo.
2. Este bine de ştiut că pentru şcolari (cred că şi pentru studenţi şi invit pe cei care ştiu sigur să posteze aici oportunităţile) se fac tabere “eco” anual, în Deltă. Iar site-ul http://www.maimultverde.ro face anunţuri în acest sens.
3. Mă gândesc cu nostalgie la Deltă. Visez pentru Deltă un program integrat de locuinţe. Sigur, locuitorii zonei, cei mai mulţi, nu au posibilităţi materiale să adere la un astfel de proiect. Dar, în zadar faci un complex turistic eco-futurist dacă drumul tău trece printre sau pe lângă cocioabe şi murdărie. Cei care au bani şi şi-au făcut sau îşi vor face pe acolo vile, nu se poate să nu se izbească de acest aspect. Dacă există “un stil” de vile, se pot face, aproximativ în acelaşi stil, nişte locuinţe “parcă rupte” din vile, mici, doar pentru o familie cu un copil sau doi + o cameră pe care aceştia s-o poată închiria, cu condiţii civilizate; acordându-le în acest fel un mod civilizat de supravieţuire într-un paradis pe care unii dintre noi îl pătrundem numai o săptămână pe an şi numai vara…
calauza
Site Admin

Înapoi la Delta Dunării